Reakcija UHP-a na izjave ministra Ostojića u N.L. kako razmišlja o tome da se bolnicama koje ne budu imale liste čekanja omogući da svoje usluge pružaju privatnim pacijentima koji bi za njih plaćali punu cijenu.

Ministre Ostojiću je li ovo možda uvod u tajkunizaciju

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3 Zagreb,

UHP/13-42

U Zagrebu 11. srpnja 2013

Reakcija UHP-a na izjave ministra Ostojića u N.L. kako razmišlja o tome da se bolnicama koje ne budu imale liste čekanja omogući da svoje usluge pružaju privatnim pacijentima koji bi za njih plaćali punu cijenu.

Ministre jeli ovo možda uvod u tajkunizaciju naših najboljih javnih bolnica?

Poštovani

nas u UHP-u više ništa ne može iznenaditi. Mi možemo govoriti samo iz naših iskustava i ne želimo polemizirati s aktualnom zdravstvenom vlasti. Neka hrvatski građani ocjene čija su im iskustva bliža, naša iz UHP-a ili ona koje ministarstvo zdravlja prezentira preko svojih PR-ova i spinova. Ne želimo suditi, samo iznijeti neka naša iskustva i promišljanja. Po našim iskustvima pacijenti koji nemaju “veze” i poznanstva, a ozbiljno su bolesni, vrlo teško se mogu snaći i dobiti odgovarajuću skrb u “labirintima” SJZS (solidarni javni zdravstveni sustav).

Naša iskustva pokazuju da su liste čekanja u cjelini sve duže, dok kapaciteti stoje neiskorišteni u SJZS. Osobno se možete u to uvjeriti ako dođete s uputnicom u bolnicu i kao netko nepoznat i bez veza krenete od šaltera do šaltera. Doživjeti ćete sve blagodati i sva poniženja SJZS-a kada vam zdravstveni djelatnik obznani termin pregleda. Jedan od velikih problema je i loša komunikacija prema oboljelima kojima se vrlo često te nekakve “loše vijesti” priopćuju bez imalo empatije.

Postavlja se pitanje, zašto još uvijek ne funkcionira e-zdravstvo i naručivanje? Zašto se ne možete preko e-naručivanja naručiti kod svog doktora u koga imate povjerenja i koji vas liječi godinama, već vas naručuju kod nepoznatih liječnika u koje možda i nemate povjerenja.

Zašto se još koriste bilježnice po nekim odjelima? Zašto uglavnom iza 12-13 sati radnim danom u nekim ustanovama hodnici zjape prazni. Predlažemo Vam da obiđete ustanove u to vrijeme, isto tako i u poslijepodnevnim satima.

Dakle, kapaciteti stoje neiskorišteni i te kapacitete prije svega treba staviti u funkciju osiguranika HZZO-a kako bi isti mogli dobiti uslugu u trenutku potrebe, a po odluci savjesnih, humanih i odgovornih zdravstvenih djelatnika.

Ako ministar želi nastavak tajkunizacije SJZS tražimo od njega da to ne čini na način da se miješaju privatna i javna praksa jer je to po nama mogući uzrok svih današnjih problema oko lista čekanja. Zašto ministar nije strogo odvojio miješanje privatnog i javnog zdravstva?

Ako se to zaista dopusti, je li moguće da se izdvoje neke ustanove i neki zdravstveni djelatnici koji su skloni i vični PR-u i spinovima i na račun toga liječe samo “kremu društva” dok drugim ustanovama ostane samo sirotinja?

TOGA SE DOISTA BOJIMO I SUMNJAMO DA BI SE TO MOGLO DOGODITI U PRAKSI.

Predlažemo ministru da se slobodni kapaciteti vikendima i u drugoj smjeni iskoriste npr. za sistematske preglede i slično, svih ljudi koji rade u javnim službama, a i onih koji rade u privatnom sektoru a osiguranici su HZZO-a.

Na taj način mogla bi se osigurati dodatna “laka” sredstva za SJZS.

Iz naših iskustava znamo da se u SJZS-u liječe i najteži pa i umirući bolesnici (a ti bolesnici najviše koštaju u SJZS) i da bi dodatna sredstva iz “lakše zarade” (npr dijagnostika itd ), u drugoj smjeni, oplemenila SJZS i omogućila kvalitetnije funkcioniranje. Ta dodatna sredstva bi se moglo iskoristiti i za makar simbolično, povećanje plaća djelatnicima koji isključivo rade u SJZS.

Pitamo ministra, gdje se sad obavljaju sistematski pregledi djelatnika u javnim službama?

 

Koliko od ukupnog budžeta pojedinog pravnog subjekta može biti ukupni gornji limit trošaka zaposlenika u postocima, jeli to 70, 80, 90 ili više posto? Predlažemo da se hitno donese odluka o tome jer bez  toga po nama nije moguće stabilizirati SJZS.

Ako ministar uvodi ove nove mjere neka nam odgovori gdje to piše u planu 21. Podsjetiti ćemo ministra na plan 21 – Zdravstvena politika gdje kaže: “Solidarno i svima jednako dostupno zdravstvo – dvostruka solidarnost zdravih s bolesnima i bogatih sa siromašnima. Povisit ćemo kvalitetu zdravstvenih usluga u svim dijelovima Hrvatske, uvest ćemo danas zanemaren sustav javnog zdravstva.”

I na kraju pitamo ministra liječe li se u našim ustanovama oboljeli iz drugih država (po hodnicima se mogu sresti takvi bolesnici) i koliki prihod se ostvaruje u SJZS-u od tih bolesnika do sada?

Svakako ističemo da ovo nema nikakve veze s politikom već isključivo iznosimo naša stajališta u dobroj vjeri, jer smo uvjereni da bi ovakve mjere mogle sačuvati opće dobro-SJZS i omogućiti kvalitetno liječenje za više od 1.500.000 siromašnih građana Hrvatske, a i za još toliko nas koji živimo oko granice siromaštva.

Marijo Drlje, predsjednik

0