Ministre, imali sive ekonomije u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS)? Tko upravlja SJZS, ministar, ravnatelj HZZO-a, komore, ili?

Je li ima sive ekonomije u SJZS

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3, Zagreb

Poštovani gospodine Ministre

Iz našeg dosadašnjeg desetogodišnjeg iskustva u zaštiti prava pacijenata, nikada i nitko od zdravstvenih djelatnika (ni osobe koje upravljaju SJZS) nije priznao da radi nešto protuzakonito. Ne znamo želite li nam poručiti da u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS) nema sive ekonomije ili da je sustav po pitanju sive ekonomije loše organiziran. Smatramo da bi morali imati učinkovite alate za otkrivanju sive ekonomije ako kreirate zakonski sustav prema kojem djelatnik u istom prostoru i u isto vrijeme, može raditi malo javno, malo privatno. Ističemo stomatologiju (ali idruge grane medicine) kao eklatantan primjer takvog načina rada i pitamo vas jeli to poticanje sive ekonomije u SJZS ili nije?

UHP nastoji ukazivati na loše fukcioniranje SJZS s ciljem da se ono unaprijedi u najvećoj mogućoj mjeri u nadi zaustavljanja tajkunizacije općeg dobra – SJZS.

Iz naših iskustava u neposrednom kontaktu sa oboljelima stanje je iz dana u dan sve  gore. O tome govore i neki naši dopisi Vama  Ministre. O tome se možete informirati i na portalu najdoktor.com gdje svi građani Republike Hrvatske slobodno bez cenzure mogu ostaviti svoje doživljaje u SJZS u nadi da će pronaći najbolje liječnike za svoje potrebe i pomoći drugim pacijentima.

Na Vama je da razvijete alate za suzbijanje svih loših stvari u SJZS. Podrazumijeva se, po našem mišljenju, da se prvo mora strogo odvojiti privatno od javnog i strogo zabraniti miješanje praksi tj. da zdravstveni djelatnici po svom izboru rade u privatnom ILI u javnom zdravstvu. Miješanje praksi je mogući uzrok svih problema u SJZS.

SJZS MORAO BI BITI ORGANIZIRAN NA SLJEDEĆI NAČIN: KADA OBOLJELI DOĐE U ORDINACIJU, MORA SE LIJEČITI PREKO ZDRAVSTVENIH ISKAZNICA HZZO-a (osnovne i dopunske) I SVAKI OBOLJELI TADA ZNA DA SE TO NOVCEM NE PLAĆA. Tako organiziran SJZS bi funkcionirao bez sadašnjih problema i nesporazuma. Ima jedna poslovica “prilika može činiti l…..”.

Isto tako privatni zdravstveni sustav MORAO BI BITI TAKO ORGANIZIRAN DA OBOLJELI PRIJE SVAKE USLUGE DOBIJE PREDRAČUN I AKO ŽELI TU USLUGU ZNA DA TO MORA PLATITI.

Kao što vidite po nama u UHP-a jednostavno. POSTAVLJA SE PITANJE, ODGOVARA LI VAMA OVAKO JEDNOSTAVNO, JASNO ORGANIZIRANI SUSTAV? Ili možda želite priliku za l………?

Uvjereni smo da vi koji vodite SJZS znate za sve ove i druge probleme, samo je pitanje želite li to rješavati ili ne.

Ovih dana osobno sam bio na bolničkom liječenju, razgovarao (bolnički dani su dugi i neizvjesni) sam sa mnogo oboljelih što sve prolaze kada obole u SJZS od lista čekanja, loše komunikacije, raznih poniženja, pa i straha pojedinih zdravstvenih djelatnika da im daju kvalitetnu informaciju.

Dragi moji, ova zadnja rečenica ne odnosi se na odjel gdje se liječim (osobno nemam primjedbi, naprotiv mogu pohvaliti…) već na sustav u cjelini.

Molimo sve vas koji vodite SJZS učinite dobru stvar za većinu građana Republike Hrvatske i spasite opće dobro – SJZS.

Ako mi ne vjerujete uzmite uputnicu i ako ste nepoznat, bez novca i veza i idite od šaltera do šaltera  i doživjet ćete sve blagodati i SVA  PONIŽENJA oboljelih u SJZS. Što je sa e-zdravstvom? Zašto još postoje tekice? Zašto ne možete ići na kontrolu kod liječnika u koga imate povjerenje, a koji vas godinama liječi, već vas usmjeravaju kod liječnika koga nepoznate i na kraju krajeva u kojega nemate povjerenje? …

Molimo Vas u dobroj vjeri, zaštitite dostojanstvo svakog oboljelog u bolesti i umiranju.

I na kraju, kod oboljelih vlada veliki strah (kažu ako ja to nekome prijavim nitko me više neće htjeti ni pogledati. JE LI VI ( računate na taj strah) VLADATE TIM STRAHOM, da svoja iskustva nezadovoljni pacijenti stave na papir?  Od straha čak ne žele preko telefona pričati ali kada neposredno razgovarate (oboljeli sa oboljelim) spoznate što to znači nositi KRIŽ svoje bolesti na leđima u SJZS. Gomila se nezadovoljstvo među oboljelima, nažalost nije lako ni zdravstvenim djelatnicima jer “ne smiju” raditi zbog niskih limita, a kapaciteti stoje neiskorišteni. JE LI “SVJETLA  BUDUĆNOST” ZAGARANTIRANA SAMO ONIMA KOJI ŠUTE I ZNAJU SE SNALAZITI U LABIRINTIMA SJZS?

S poštovanjem

Marijo Drlje, predsjednik

 

0