UHP-a u svrhu doprinosa JAVNOJ RASPRAVI o Prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predlaže osnivanje fonda za odštete iz kojeg bi se nadoknađivale odštete za sve štetne događaje u medicinskoj djelatnosti.

Dižemo naš glas protiv tajkunizacije ali izgleda “da nas ne čuju dobro”

Kopernikova 3

U svrhu doprinosa javnoj raspravi koja je upravo u tijeku o prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti Udruga hrvatskih pacijenata  predlaže da se u Hrvatskoj osnuje  poseban fond iz kojeg bi se nadoknađivale odštete za sve štetne događaje u medicinskoj djelatnosti.

Međutim, najave da bi se fond ili štetni događaji u SJZS financirali  iz državnog proračuna (većim ili manjim dijelom) smatramo kontraproduktivnim, naime ta dobra ideja time bi izgubila temeljnu značajku, onu osobnog angažmana u njegovom funkcioniranju.

Nakon osnivanja, držimo da  bi fond trebali financirati isključivo zdravstveni djelatnici, jer bi na taj način izravno bili zainteresirani da štetnih događaja bude što manje. Jednako tako je jasno da bi porezni obveznici, drugim riječima pacijenti, kroz proračun plaćali sami sebi odštetu, za koju nisu oni krivi, a krivce ne bi destimulirali za ponovne štetne događaje, nego im velikodušno „opraštali“.

Držimo da svaki štetni događaj mora biti registriran, analiziran u prvom redu radi edukacije i prepoznavanja uzroka kako bi se njihov broj sveo na najmanju moguću mjeru. Jednako tako držimo da  treba voditi detaljnu evidenciju štetnih događaja za svakog zdravstvenog djelatnika, da se zaštite mnogobrojni zaslužni djelatnici od paušalnih ocjena. Evidencija bi cijeloj struci mogla pomoći vratiti puno povjerenje svojih partnera – pacijenata. Razumije se po sebi da u tom poslu struka, ( Hrvatska liječnička komora itd. ) mora imati glavnu i odlučnu riječ. Oni zdravstveni djelatnici koji, po kriterijima struke, načine više „pogrešaka“ ( neopasnih po život pacijenta) trebali bi imati veću policu osiguranja i obrnuto. Dakako, takav pristup nije nikakva novost, jer funkcionira u drugim segmentima polica osiguranja.

Struka bi dakle, stimulirala one koji su bolji, i na koncu imala učinkoviti način oduzimanja licence za rad s pacijentima onima koji svojim učestalim pogreškama dovode u opasnost povjerene im pacijente (živote).

UHP drži da bi stručno oblikovani sustav fonda i kriterija vrlo brzo pokazao svoje pozitivne učinke i da nema ni najmanje bojazni za one koji po pravilima struke dobro obavljaju svoj zahtjevan posao. Da li zdravstvena struka ima volje i želje za pozitivan istup….po mjeri nas pacijenata?

Upravo zbog partnerstva s pacijentima trebala bi i nama biti dostupna informacija o zdravstvenom djelatniku u čije ruke povjeravamo na koncu i svoj život.

Zaključno tvrdimo da mi – pacijenti znamo da bi uz suradnju sa strukovnim tijelima zdravstvenih djelatnika osnivanje fonda i njegovo samostalno financiranje bio odličan put za vraćanje povjerenja pacijenata, smanjenje broja štetnih događaja te moralna i materijalna stimulacija i zaštita zdravstvenih djelatnika i nas pacijenata.

Dakle, mi – pacijenti, spremni smo na komunikaciju i maksimalno uvažavanje struke za iznalaženje najboljih načina stimulacije onih koji to svojim radom zaslužuju, a destimulaciju „solidarnosti“ s onima koji svojim radom štete ugledu većine  zdravstvenih djelatnika i ugrožavaju živote nas pacijenata, što je nedopustivo.

Marijo Drlje dipl. oec.