Udruga hrvatskih pacijenata. Naš odgovor na manipulaciju novinarke i nekorektan članak u dnevno.hr

Neki novinari traže moju izjavu a onda to ne objave ili izmanipuliraju!


Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3, Zagreb

Možete li vjerovati? Ovo nam se dogodilo.

DANA 17.4.2013 GODINE  SA TELEFONA  015556520 U 14:40 MINUTA NAZVALA ME GOSPOĐA M.B.K. I PITALA „TKO NAS FINANCIRA I KOLIKO ČLANOVA IMAMO?“  PITAO SAM GOSPOĐU ZAŠTO JOJ TO TREBA, ODGOVORILA MI JE DA MI NE MOŽE REĆI!

GOSPOĐU SAM UPUTIO NA naš link udrugahrvatskihpacijenata.hr  REKAO SAM JOJ DA TU MOŽE NAćI O NAMA ŠTO JE ZANIMA…

PORED OSTALOG NA NAŠEM LINKU  STOJI (već je stajao) I ČLANAK POD NASLOVOM „ STAV UHP-a OKO LISTA  ČEKANJA ZA PET/CT UREĐAJ OBJAVLJEN  14. TRAVNJA 2013, 16:43.

OVAJ ČLANAK JE JAVAN I NAMJENJEN SVIMA KOJI SU ZAINTERESIRANI I NIJE PISAN KAO PISMO MINISTRU VEĆ JE DANA IZJAVA NA KONKRETNO MENI POSTAVLJENO PITANJE.

18.4.2013. GODINE PRILJATELJI ME INFORMIRAJU DA JE NA DNEVNO.HR IZIŠAO OVAJ DOLJE ČLANAK I DA SAM „NAPADNUT“…

NE ŽELIMO SUDITI NITKOME MI U UHP-A IMAMO SVOJ STAV I O NJEMU JAVNO GOVORIMO SA CILJEM DA SE SA NAŠIM MIŠLJENJEM NE MANIPULIRA…

POŠTUJEMO SVAKO DRUGO MIŠLJENJE I OSTAVLJAMO VREMENU DA DONESE SVOJ SUD…

„ PO DJELIMA ČETE IH PREPOZNATI“

SVE ŠTO RADIMO, RADIMO U DOBROJ VJERI I NADI DA ČE BOLESNI DOBITI  KVALITETNO LIJEČENJE U TRENUTKU POTREBE PO ODLUCI SAVJESNIH, HUMANIH I ODGOVORNIH ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA.

PITAMO AUTORA ČLANKA KOJI SU VAM MOTIVI BILI I TKO STOJI IZA OVOG ČUDNOG KOMUNICIRANJA (GOSPOĐE KOJA ME JE NAZVALA) SA MENOM.

DRAGI MOJI SVE DRUGO ZAKLJUČITE VI SAMI KAD PROČITATE OVAJ ČLANAK DOLJE.

Pitamo Vas je li ovo manipulacija gospođe koja me je nazvala kao i novinara koji je tražio moju izjavu o stanju sa listama čekanja? (ja iz korektnosti nisam naveo imena novinara….)

 

VIJESTI

HRVATSKA

Ministre Ostojiću, pišem ti pismo

Čiju brigu vodi Mario Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata, podnoseći izvješće ministru zdravlja, te koji ga novinari zovu i zašto?

 Autor: dnevno.hr Photo: Pixsell Četvrtak, 18 Travanj 2013 08:40

Portal Dnevno u posjedu je preslike pisma koje je predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata (UHP) Mario Drlje uputio ministru zdravlja Rajku Ostojiću, a u kojem opisuje svoja iskustva s novinarima ‘jednog dnevnog lista’.

Pismo možete pročitati u nastavku:

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)

Kopernikova3      Zagreb

099 512 9494

 

UHP/13-29

U Zagrebu 12.4.2013.godine.

U posljednjih 20-tak dana mnogi su nas kontaktirali u pogledu lista čekanja za PET/CT uređaj… U neposrednom kontaktu iznosili smo naša stajališta a onda nas je tri puta nazvao novinar M….

U 12,.51 sati 12.4.2013. godine, nazvao me ponovo novinar M…. jednog dnevnog lista i tražio izjavu u pogledu privatnog pružanja usluga u zdravstvu na uređaju PET/CT. Dao sam sljedeću izjavu koja nije objavljena:

Mi u UHP-a ne želimo se miješati u ovo medijsko prepucavanje između javnog ili privatnog zdravstva.

Kad su u pitanju liste čekanja za PET/CT tražimo da se hitno mora napraviti stručna analiza oko ovih lista čekanja i odrediti prvenstvo hitnosti za svaki pojedinačni slučaj. Uređaj PET/CT koji imamo u SJZS treba staviti u punu funkciju a ako ovaj uređaj ne zadovoljava potrebe za sve osiguranike HZZO-a tada predlažemo hitnu nabavku još jednog novog uređaja.

Mi u UHP-a smo jako zabrinuti zbog mogućeg nepotrebnog izlaganja bolesnika zračenju a sve zbog mogućeg nečijeg profita o tome smo kroz medije mogli čuti i neke istaknute javne zdravstvene djelatnike koji su ukazivali na tu mogućnost.

Stav UHP-a od samog početka našeg djelovanja  (već devet godina) je jasan mi želimo strogo odvajanje solidarnog javnog zdravstvenog sustava (SJZS) od privatnog i strogo zabraniti miješanje privatnog zdravstva i SJZS.

Svim djelatnicima u SJZS treba omogućiti da biraju gdje će raditi u privatnom ili  SJZS. Sjediti na dvije stolice i biti nezadovoljan ne donosi nikakvo dobro nama oboljelima, a posebno ne onima koji nemaju dovoljno novca i siromašnim i bolesnima. Takva je većina u RH. Zar ne?

Po našim saznanjima u razgovoru sa oboljelima dosadašnje davanje dozvola  zdravstvenim djelatnicima da mogu raditi i javno i privatno (miješati praksu) je mogući bitan uzrok sve lošijem stanju u SJZS. Mišljenja smo da dok se ova loša praksa (miješanje praksi) ne promjeni i potpuno ne zabrani na svim razinama u SJZS nema nade za bolji SJZS.

Po svjetskoj zdravstvenoj organizaciji miješanje praksi je i sukob interesa (koliko mi u UHP znamo)

Nažalost danas u SJZS stanje nije onako kako bi trebalo i moralo biti, a tu prije svega mislimo na  dostupnost prava na kvalitetno liječenje u trenutku potrebe po odluci savjesnih, odgovornih i humanih zdravstvenih djelatnika. Dokaz za to su predugačke liste čekanja i neiskorišteni slobodni  kapaciteti  u SJZS pored ostalog i u drugoj smjeni, te limiti koji zdravstvenim djelatnicima ne dozvoljavaju raditi (iako im je plaćeno) puno radno vrijeme (40 sati tjedno).

Mi tražimo jačanje SJZS jer je to opće dobro svih građana Republike Hrvatske

Svaku privatnu incijativu poštujemo i želimo im svaku sreću na tržištu. U Hrvatskoj Bogu hvala ima bogatih ljudi, kao i stranci koji bi se mogli odlučiti za privatne usluge u zdravstvu.Uostalom u zadnje vrijeme sve više neki privatni zdravstveni djelatnici kroz medije govore  o zdravstvenom turizmu …

UHP-a traži da se zaustavi tajkunizacija općeg dobra SJZS, a ovaj Ministar i ova zdravstvene vlast imaju povijesnu priliku vratiti SJZS humanim, odgovornim i savjesnim zdravstvenim djelatnicima i nama oboljelima.

„Po djelima ćemo ih prepoznati.“

S poštovanjem,

Predsjednik

Marijo Drlje dipl.oec.

 

Nakon pročitanog pisma, pitamo se čiju brigu vodi Mario Drlje, s obzirom da pismo otvara osobnim iskustvima s novinarima.

Gospodine Drlje, obaviještavanje Ministra zdravlja o tome koji Vas novinari zovu ne potpada pod društveno koristan rad, kako ste sami okarakterizirali rad Udruge, a ni u brigu o pacijentima članovima Vaše udruge. Vaš prijedlog kupovine novih uređaja pobuđuje otvorenu sumnju da ste i Vi uključeni u proviziju dobavljača.

ČIJE INTERESE VI U STVARI ZASTUPATE?MINISTARSTVA ZDRAVLJA, DOBAVLJAČA MEDICINSKE OPREME ILI PACIJENATA?

Znajući da zdrav čovjek ima mnogo želja, a bolestan samo jednu, primjereno bi bilo da kao predsjednik UHP-a tražite HITNO rješenje situacije kako zdravlje pacijenata koje predstavljate ne bi bilo ugroženo, a ne kilograme stručnih analiza liste čekanja i subjektivne ocjene pojedinca o prioritetima rješavanja nečije bolesti.

Zadnja Promjena: Četvrtak, 18 Travanj 2013 05:56

0