UHP-a. Marijo Drlje upozorava, na nalaze PSA čeka se 45 dana!!! Javno pismo prof. dr. sc. Rajku Ostojiću, ministru zdravlja

Ministar Ostojić nikada nije odgovorio! Nije imao vremena, ne briga ga ili ….

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3    Zagreb

Javno pismo ministru zdravlja prof. dr. sc. Rajku Ostojiću, dr. med.

Kuda plovi solidarni javni zdravstveni sustav(SJZS) i je li nasukan na hrid tajkunizacije? Broj 2.

Na KBC Rebru 13.11.2012. na moju zamolbu za što kraćim rokom, naručen sam na PSA pretragu za 07.01.2013.godine.               Čekao sam 55 dana. Tada su mi rekli na šalteru da sam dobro prošao jer se čeka više od 90 dana! Pitam zašto se toliko dugo čeka? Dobijem odgovor da nema reagensa. Danas 7.1.2012. dođem na naručen termin, poslije uzimanja krvi za pretragu djelatnica mi kaže: „dođite po nalaze 21.2.2013.godine“! U čudu pitam jeste li pogriješili datum? Djelatnica mi hladno odgovori: „dobro ste čuli, ne može prije jer nema reagensa“. Na nalaz se čeka 45 dana!!!  PONAVLJAM NA TERMIN SAM ČEKAO 55 DANA A OD DANAS NA NALAZ TREBAM ČEKATI 45 DANA.

Je li ovakav način rada u SJZS u smislu dostupnosti usluga u trenutku potrebe medicinski opravdan i prihvatljiv?

Dok stojim u redu na šalteru da bih dobio broj (iako sam naručen u 7:24), ispred mene nekoliko brojeva stoji oboljeli i preda uputnicu. Djelatnica sa druge strane šaltera mu kaže: „gospodine ovdje ne možete obaviti sve ovo što se traži na uputnici nego samo jednu pretragu, a za sve ostalo morate ići kod svoje obiteljske liječnice ili u Dom zdravlja“. Oboljeli kaže „zašto ne mogu sve obaviti ovdje na jednom mjestu, već moram ići u više ustanova i praviti veći trošak“. Djelatnica mu opet hladno odgovori: „ne mogu vam pomoći, mi tako ovdje radimo“.

Mi u UHP-a već više puta  upozoravamo i tražimo vrlo jednostavne stvari, a to je da se  za sve  bolesnike koji trebaju kompletnu uslugu vađenja krvi obavi na jednom mjestu, jednim ubodom igle i jednom uputnicom. Ovakva organizacija rada bila bi humanija za oboljelog, jeftinija za sustav i svakako se ne bi radili dupli poslovi i nepotrebno stvarale gužve. Ipak najvažnije bi bilo to da oboljeli ima humanu, najmanje bolnu uslugu, a za sustav bi to bilo najjeftinije.

Razgovaram sa već duže bolesnim čovjekom u ozbiljnijim godinama. Ljut je i kaže mi da mu je teško obilaziti ovako organiziran sustav. Čak kaže da mu je to teže i gore od bolesti koju ima.

Pitamo Vas je li doista ovakav sustav maltretira oboljele i forsira skuplje duplirane usluge? Uvjereni smo da se s malo dobre volje moguće je organizirati sustav na način koji je jednostavniji, humaniji i jeftiniji, a sve preko jedne uputnice jednim ubodom igle, na jednom mjestu tamo gdje je to moguće. Uostalom sve se plaća sa  istog računa: tamo gdje je oboljeli osiguran. Zar ne?

Pitamo se je li nepotrebno napuhavati usluge i troškove, a istovremeno maltretirati oboljele? Je li oboljeli u SJZS na prvom mjestu? Ako je oboljeli na prvom mjestu u SJZS molimo vas napravite organizaciju takvu da oboljelom olakšate njegovu bol, a istovremeno bi,  SJZS i uštedio.

Je li oboljeli sredstvo preko kojeg se napuhavaju usluge i nepotreban trošak? Nama oboljelima ovakve stvari su veliki problem i otežavaju nam muke u bolesti.

Više smo vam puta ukazivali na ovakve probleme, a nažalost ništa se nije promijenilo. To nas boli. Naš krik ne čujete!

U nadi za razumijevanjem i približavanjem  dostupnosti SJZS oboljelom želimo Vam obilje zdravlja.

Svjesni smo da ima i dobrih stvari u SJZS i za sve dobro što čine zdravstveni djelatnici za nas oboljele i ovim putem želimo svim srcem zahvaliti.

Ali gore opisani i slični problemi također su SJZS.

U Zagrebu, 7.1.2012 godine

Predsjednik

Marijo Drlje dipl.oec

0