UHP-a protiv rušenaja SJZS. Ne (novom) DODATNOM osiguranju u SJZS: Tražimo solidarno i svima jednako dostupno zdravstvo.Dvostruku solidarnost-zdravih s bolesnima i bogatih sa siromašnima

Radimo sve što možemo da ovim lobistima-menađerima koji rade u SJZS i imaju lijepe plaće a lobiraju za tajkunizaciju, kažemo nemojte to činiti jer je to pohlepa i sebičnost sa ciljem pojedinačnih bogaćenja. Poručujemo im osiromašeni hrvatski puk “sahranom” SJZS ostati će bez mogućnosti kvalitetnog liječenja na načelu solidarnosti na zlatnom standardu.


Udruga hrvatskih pacijenata(UHP)
Kopernikova 3, Zagreb
0911877654

U Zagrebu 3. prosinca 2012.

Javno pismo Ministru zdravlja

Poštovani gospodine Ministre, je li točno da se u ova teška ekonomska vremena smanjuju prava na liječenje temeljem osnovnog i dopunskog osiguranja i uvodi  tzv. košarica osnovnih zdravstvenih usluga? Uvodite li još jedno osiguranje, DODATNO, da bi se pokrivala sadašnja razina zdravstvenih usluga utemeljena na osnovnom i dopunskom osiguranju?

U posljednje vrijeme slušamo i vidimo kroz medije, a i kroz razgovor sa zdravstvenim djelatnicima, da se ruši solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS) i da se uvodi košarica zdravstvenih usluga do određene razine, a sve drugo će se morati doplaćivati iz džepa građana. Što ćemo s onima koji nemaju novca, a bolesni su?

Zdravstvene usluge koje danas pokrivaju OSNOVNO i DOPUNSKO osiguranje će se umanjiti i od njih će biti formirana osnovna „košarica usluga“. Dakle, da bi oboljeli imali sadašnju razinu prava na liječenje ubuduće  će morati uplaćivati još jedno osiguranje koje će se najvjerojatnije, kako javljaju mediji, zvati DODATNO osiguranje. Je li to zaista moguće? Ostavlja li se većinu građana Republike Hrvatske, koji nemaju novaca, bez najkvalitetnije zdravstvene zaštite i prepušta li ih se trpljenju boli i čekanju Zakona Biologije?

Smatramo da je zaista neprihvatljivo i nehumano smanjivati postojeću razinu zdravstvenih usluga u SJZS temeljem osnovnog i dopunskog osiguranja u trenutku kada je u Republici Hrvatskoj stopa siromaštva 21.1 posta, a otprilike još toliko građana se nalazi blizu te granice. Po našim saznanjima, većina građana ne bi imala novca za liječenje, a solidarnost – koja je veliko bogatstvo građana RH – bila bi dokinuta. To bi bio poraz većine građana RH koji zaista imaju veliko humano i solidarno srce, što pokazuju sve humanitarne akcije koje su dobro organizirane, kada je zdravlje hrvatskih građana u pitanju.

Pitamo se smeta li političarima i liječnicima-političarima ta solidarnost  pa stoga sustavno ruše i „tajkuniziraju“ solidarni javni zdravstveni sustav? Pitamo Vas,  gospodine Ministre,  postaje li više od četiri milijuna građana RH „taocima“ nekoliko stotina novih „tajkuna“ u području zdravstva?

Poštovani gospodine Ministre, je li ovo gore navedeno doista tako? Ako jest: tražimo od Vas da realizirate predizborna obećanja „Solidarno i svima jednako dostupno zdravstvo. Dvostruka solidarnost-bogatih sa siromašnima i zdravih s bolesnima.“ Sve drugo bila bi prevara svih nas građana koji smo se ponadali boljem, dostupnijem i humanijem SJZS po mjeri bolesnog čovjeka.

Mi u UHP-u,  poštovani gospodine Ministre, još jednom Vas pitamo je li ovo gore navedeno točno, a ako jest, jeste li se konzultirali s nevladinim (vladinim?) udrugama iz područja zdravstva i jesu li Vam udruge pacijenata dale podršku za smanjenje prava na liječenje na načelu solidarnosti i koje su to udruge?

Želimo Vas podsjetiti da ste često na javnim nastupima izjavljivali da građani RH danas iz džepa već plaćaju 20 posto i da za više plaćanja nema prostora. Jesmo li mi u UHP-a možda krivo shvatili Vaše javne izjave?

Također Vas još jednom želimo podsjetiti na naš Osvrt na Strategiju razvoja zdravstvenog sustava od 2012. do 2020. godine, a posebno na točku 7. u kojoj smo Vam napisali:

„Mi u UHP-u predlažemo nikako se ne smije donositi nekakva košarica zdravstvenih usluga jer bi to značilo dokidanje SOLIDARNOSTI, a većina građana se ne bi mogla kvalitetno liječiti. Sjetimo se samo košarice zdravstvenih usluga u stomatologiji, ginekologiji itd. Nadamo se da nije cilj ponavljati ovakve pogrešne poteze za zdravlje svih onih koji nemaju veza i novca“.

Ovo priopćenje Vam pišemo u dobroj vjeri, naučivši od Vas da je jedna kuna uložena u preventivu deset puta vrednija kad se bolest otkrije na vrijeme …

Mi nismo suci i ne ćemo suditi – to ostavljamo vremenu i povijesti. Danas Vas samo želimo upozoriti i zamoliti da ne donosite odluke štetne za većinu građana Republike Hrvatske, a posebno za siromašne i bolesne.

S poštovanjem

Predsjednik

Marijo Drlje dipl. oec.

0