Marijo Drlje mi u UHP-a poštujemo pravo na štrajk zdravstvenih djelatnika ali ističemo da oboljeli mora imati punu zdravstvenu skrb

Oni štrajkaju a oboljelima kako bude.

Kopernikova 3, Zagreb
U Zagrebu 29.11.2012.godine.

UHP-a Priopćenje za medije.
Javno pismo Ministru zdravlja.

Mi u UHP-a poštujemo pravo na štrajk medicinskih sestara u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS) ali istovremeno ističemo da oboljeli imaju pravo na liječenje u trenutku boli i u vrijeme unaprijed i nekoliko mjeseci zakazanim terminima.

Dobili smo informacije da se zbog štrajka danas odgađaju  operacije na koje se čekalo i nekoliko mjeseci  pa i dječje i neke dijagnostike.

Svakako to je nedopustivo i tražimo od Ministra zdravlja da žurno nadoknadi u drugoj smjeni sve danas odgođene operacije i sve druge  medicinske postupke.

Poštovani gospodine Ministre smatramo da je to Vaša obveza prema svim oboljelima. Sustav  solidarnog javnog zdravstva mora funkcionirati i za to Vas držimo odgovornim.

Svi znamo da su liste čekanja za pojedine pretrage i po nekoliko mjeseci duge, a štrajk će još više pogoršati situaciju na štetu pacijenata  a to je nedopustivo kada su liste čekanja u pitanju.

Sve djelatnike u zdravstvenom sustavu podsjećamo da su tu zbog bolesnika koji ga i financiraju, pa nitko nema pravo ugrožavati njihove živote i dovoditi ih u teško stanje u trenutku kada im je zdravstvena usluga najpotrebnija.

Poštovani gospodine Ministre pitamo Vas je li danas ugroženo zdravlje onih bolesnika kojima je odgođena operacija ili dijagnostika itd.  i tko je za to odgovoran?

Još jednom mi u UHP-a ističemo da razumijemo i podržavamo zahtjeve svih zdravstvenih djelatnika u  pravu na štrajk ali vas molimo da svoja prava ne ostvaruju preko leđa bolesnih  a posebno siromašnih i bolesnih koji trpe i trebaju zdravstvenu pomoć, već u pregovorima s poslodavcem ili, ako to ne ide, u sudskom postupku.

Posebno smo zabrinuti za sve siromašne i bolesne koji nemaju novca ići kod privatnika tražiti medicinsku pomoć.

Marijo Drlje dipl.oec.