Marijo Drlje mi u UHP-a ukazujemo na ne funkcioniranje solidarnog javnog zdravstvenog sustava ?Liste čekanja. Javno pismo Ministru

 (Ne) Funkcioniranje solidarnog javnog zdravstvenog sustava )?

UDRUGA HRVATSKIH PACIJENATA (UHP)
Kopernikova 3 Zagreb

Zagreb, 23 studenoga 2012.godine

 (Ne) Funkcioniranje solidarnog javnog zdravstvenog sustava )?

                Javno pismo Ministru zdravlja

Dana 21. studenoga 2012. godine stojim u redu za naručivanje na šalteru jedne  zdravstvene ustanove u SJZS u Zagrebu. Čekam na red. Ispred mene u redu umirovljenica u ruci drži Uputnicu na kojoj piše: UZV abdomena, molim HITNO. Djelatnica s druge stranu šaltera za naručivanje uzima Uputnicu i kaže: „16.01.2013. godine“. Umirovljenica vidno iznervirana kaže „Gospođo, ja sam naručena kod specijaliste 5. prosinca 2012.godine i moram doći s ovim nalazom, a na Uputnici piše HITNO

Dakle za  ovu HITNU pretragu treba čekati 47 dana. Umirovljenica  kaže “Što ću sada?! Nemam novca da to idem učiniti kod privatnika!“ Na trenutak se mi u redu pogledamo, no neugodno nam je  i skrivamo od sramote poglede. Ali nema pomoći, pitanje nema odgovora.

U mojim mislima vrti se pitanje: kako se osjeća službenica s drugu stranu šaltera? Razmišlja li uopće da će jednog dana i ona ostarjeti, ako Bog da , otići u mirovinu (što joj od srca želimo) i doći s ovu stranu šaltera… Gospođa s drugu stranu šaltera  hladno odgovara: „Ne možemo vam pomoći, 16.01.2013. godine je najraniji termin koji vam možemo dati“.

Slušam ovo sve češće na šalterima, osjećam se iz dana u dan sve jadnije i tužnije zbog sve očitijeg urušavanja općeg dobra zvanog SJZS.

Neki dan smo se uvjerili u jednoj ustanovi na  šalteru za naručivanje da se na pretragu

PSA čeka 90 dana…

Dragi moji oboljeli supatnici, iskreno suosjećam s vama. Suosjećam i sa svim novo oboljelima. Molim Vas, nemojmo se predati . Dignimo svoj glas civilizirano za spas općeg dobra SJZS, ne samo zbog nas trenutno oboljelih već zbog svih budućih  novo oboljelih.

Danas su zdravi ljudi koji imaju sreće da rade pod takvim pritiskom da ne mogu, a i nemaju vremena razmišljati što će biti kada obole. Pomognimo im sada mi oboljeli. Svatko  će trebati pomoć liječnika i SJZS-a, prije ili kasnije.

Ponovo pitamo Ministra: je li solidarni javni zdravstveni sustav izgubio „bitku“ sa svojom tajkunizaciom? Očekujemo od Ministra ispunjenje predizbornih obećanja: „Dvostruka solidarnost – zdravih s bolesnima i bogatih sa siromašnima“.       S poštovanjem

Predsjednik
Marijo Drlje,dipl.oec

0