Marijo Drlje pita Ministra, kome se osiguranik HZZO-a treba javiti kad se razboli izvan svog mjesta prebivališta?

Kome se osiguranik HZZO-a treba javiti kad se razboli izvan svog mjesta prebivališta?

Kopernikova 3,  10000 Zagreb

U Zagrebu 25. listopada 2012.

Republika Hrvatska
Ministarstvo zdravlja
n/p ministra prof.dr.sc. Rajko Ostojić,dr.med.

Poštovani gospodine Ministre,

Kada se osiguranici HZZO-a razbole za vrijeme boravka izvan mjesta svog uobičajenog prebivališta doživljavaju ogromna poniženja jer ih odbijaju primiti i liječnici u ambulantama Hitne pomoći i obiteljski liječnici u mjestima gdje se zateknu. Za vrijeme godišnjih odmora ovakvi slučajevi su vrlo česti. Prema našim iskustvima u UHP-u prošlog je ljeta bilo mnogo ovakvih slučajeva, a i osobno sam imao vrlo neugodna slična iskustva u Splitu.

Poštovani Ministre, molimo Vas za jedan jednostavan, narodu razumljiv odgovor na jednostavno pitanje: kome se oboljeli treba javiti i tko takvog bolesnika mora i treba zbrinuti? Nemojte nas upućivati na članke Zakona te i te… Nažalost,  to u praksi ne funkcionira. Sve što mi u UHP-u želimo znati jest gdje se oboljeli treba javiti tijekom radnog dana, blagdana i noći.

Ovdje moramo iznijeti još jedan veliki organizacijski problem. Naime, kako sada stvari stoje, gdje se god oboljeli javi,  ne može poslije dokazati da je bio u određenoj ambulanti i da ga određeni liječnik nije htio primiti, jer mu ne daju nikakvu pisanu potvrdu i njegov dolazak nigdje nije zabilježen. Bolesnici su zaista u takvim situacijama ponižavani i omalovažavani, a bolest ne zna čekati. Bolest boli, zar ne?

Kada se osiguranik HZZO-a, stanovnik npr. Zagreba ili bilo kojeg drugog mjesta, zatekne u Puli, Osijeku, Splitu, Primoštenu ili bilo gdje drugdje u Republici Hrvatskoj pa se razboli, on ne zna gdje se treba i mora javiti na liječenje: u najbližu ambulantu Hitne pomoći ili kod nekog obiteljskog liječnika u mjestu gdje ga je bolest zatekla. To se mora hitno precizirati. Sada se najčešće takve bolesnike „šeta“ od obiteljskih liječnika do ambulanti Hitne pomoći pri čemu doživljavaju velike neugodnosti.

Osobno sam ljetos razgovarao o ovoj temi s nekim obiteljskim liječnicima u Splitu, no rekli su mi da to nije njihov posao. Zatim sam isto učinio u ambulanti Hitne pomoći u Splitu, gdje su mi pak liječnici odgovorili da je to zadaća liječnika obiteljske medicine. Dana 16. srpnja 2012. tražio sam razgovor sa Ravnateljem Hitne medicinske pomoći u Splitu s ciljem saznati iz prve ruke zašto ove jednostavne stvari ne funkcioniraju. Ravnatelj dr. Leo Luetić me primio i na vrlo ljubazan način upoznao s problemima u ambulanti Hitne medicinske pomoći. Prije svega, stvar nije riješena na relaciji ordinacija obiteljskih liječnika i ambulanti Hitne pomoći, a tu su i problemi limita.

Ovakva su poniženja nedopustiva, posebice jer je vrlo lako to organizacijski riješiti budući da je svejedno gdje se bolesnik koji je osiguranik HZZO-a liječi s obzirom da se sve plaća iz istog budžeta  i da je  vrlo je lako pratiti trošak po bolesniku u e-zdravstvu.  Čemu onda služi e-zdravstvo ako i ovo ne obuhvaća?

S ovime smo Vas, gospodine Ministre, u srpnju mjesecu 2012. upoznali putem telefonskog razgovora, a poslije i Vaše pomoćnike, ali – koliko je nama u UHP-u poznato – do danas se nije ništa riješilo. Uvaženi Ministre, tražimo da se ova problematika hitno riješi, te da se i nas u UHP-u o tome obavijesti kako bismo mogli uputiti bolesnike koji nam se javljaju i traže pomoć.

S poštovanjem,
Marijo Drlje dipl.oec.