Marijo Drlje mi u UHP-a dali smo podršku Imoćanima za osnivanje stacionara

Podržali smo Imoćane za osnivanjem stacionara


Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3
Zagreb

———- Proslijeđena poruka ———-

Šalje: marijo <marijodrlje@net.hr>
Datum: 22. listopada 2012. 14:53
Predmet: Fwd: Fwd: diskriminacija Imoćana – inicijativa udruga građana i stručnjaka za osnivanje stacionara
Prima: petar.strinic1@gmail.com, Rajko Ostojić <rajko.ostojic@gmail.com>, Drakulic Velibor <Velibor.Drakulic@miz.hr>, marijodrlje1 <marijodrlje1@gmail.com>

Poštovani.

mi u Udruzi hrvatskih pacijenata (UHP) se solidariziramo sa incijativom udruga građana i stručnjaka za osnivanje stacionara u Imotskom.

Uvaženi Ministre molimo Vas prepoznajte ovaj KRIK i usližite ga. Imočani i Imotska krajina zaslužuju i puno, puno više od ovoga što traže.

S poštovanjem

U Zagrebu 22. listopada 2012.

Marijo Drlje predsjednik UHP-a

099 512 0404

______________________ Originalna poruka: ________________________
> Od: “Petar Strinić” <petar.strinic1@gmail.com>
> Za: <marijodrlje@net.hr>
> Datum: 22.10.2012 09:18
> Naslov: Fwd: diskriminacija Imoćana – inicijativa udruga građana i stručnjaka za osnivanje stacionara
>

Poštovana / Poštovani,

Obraćam Vam se sa zamolbom, u nadi da možete pomoći uispravljanju postojeće nepravedne situacije u kojoj se nalazi stanovništvoImotske krajine, pa i šire.

Kroz procespridruživanja , težimo postići standardeEuropske unije, ali je istovremeno neophodno ujednačiti stanje u svim krajevimaHrvatske sa do sada dostignutim standardima.
Riječ je o organizaciji zdravstvene zaštite na način da se naprimarnoj razini organiziraju      stacionari za subakutno ili kronično liječenje, a u prespektivi ipalijativna skrb.

Dakle u manje dostupnim  krajevima se liječe bolesnici koji se ne mogu liječiti u kući (zbogmedicinskih ili socijalnih razloga), a ne moraju se liječiti u bolnici.

Gradu Imotskom , kojije od najbliže bolnice u Splitu udaljen 90 km , gravitira preko 30 000 stanovnika. Lokalni i međugradski prijevoz je u katastrofalnom stanju, što jevidljivo iz medijskih izvješća duže vremena.

U sličnim krajevima Republike Hrvatskepostoje  barem opći stacionari ili čak ibolnice.
Prema mreži javne zdravstvene službe u Imotskom nije uopće predviđen opći stacionar, a postoji potreba za osnivanjem takvog kao i palijativnogstacionara u budućnosti.

Svakim danomstanovništvo je sve starije i bolesnije , a najbliža bolnica i prikladno liječenje  im je svenedostupnije zbog demografskog i socijalnog osiromašenja.

Ministar zdravlja je usvibnju ove godine pri otvaranju hemodijalize napomenuo mogućnost postojanja takvog stacionara za Imotski, ali to nijepredvidio u nedavno objavljenoj  Mreži .

U prilogu je dokumentacijaiz koje je vidljivo da izravno uključenistručnjaci, kao i udruge koje se bave humanitarnim radom, podržavaju i tražeotvaranje stacionara u Imotskom.

Potrebna je nadopuna Mreže, štoto je već zatraženo od ministra. Žurnost upostupanju je neophodna jer se krajem godine planiraju sredstva koje  treba osigurati za  uređenje postojećih prostora.

Ukoliko uskoro nedođe do nadopune Mreže, sredstva se uslijedećoj godini neće moći realizirati, pa će se sve ovo odgoditi.
U slučaju takvog scenarija, žalosna će biti činjenica da ćeImotski biti jedini kraj u široj okolici, iako u Europskoj uniji, a bezstacionara.
Stacionareveć sada imaju susjedni : Sinj i Makarska,a  da ne spominjem postojanje istih uUmagu, Pazinu, Labinu, Senju, Malom Lošinju,Otočcu, Hvaru,  Braču ili Korčuli.

Koliko sam saznao nainternetu, čak se i u susjednojHercegovini  čini više, pa se ove godinezavršavaju stacionari u Tomislavgradu i Ljubuškom.
Spoštovanjem,

PetarStrinić dr.med
specijalistobiteljske medicine

0