Uduga hrvatskih pacijenata kod ministra Ostojića

Kopernikova 3   Zagreb

U srijedu, 06.06.2012 Udruga hrvatskih pacijenata posjetila je ministra Rajka Ostojića s ciljem upoznavanja ministra i Ministarstva Zdravlja o konkretnim problemima nekolicine građana koji su zatražili pomoć ali i o kroničnim problemima zdravstvenog sustava.

UHP i njezin predsjednik Marijo Drlje potrudili su se omogućiti pacijentima iz raznih dijelova Hrvatske da predstave svoje probleme ministru Ostojiću, njegovom osoblju i nekim od čelnika HZZO-a. Svaki od nazočnih pacijenata je dobio priliku izložiti svoje probleme, samim time i ukazati na moguće propuste u zdravstvenom sustavu RH.
Sastanku su nazočili i liječnici, dr. Perajica i dr. Aurer koji su željeli upoznati ministra i članove HZZO-a o određenim lijekovima koji se ne nalaze na najnovijim listama a pokazali su se iznimno uspješni u liječenju njihovih pacijenata. Dr. Aurer je uputio i prijedlog da se po uzoru na slovenski model uvede jedna uputnica za teško oboljele pacijente kako bi bez puno birokracije obavljali svoje pretrage i samim time dobili prednost pri liječenju u odnosu na pacijente koji imaju manje zdravstvene probleme.
Problemi s listama čekanja su veliki problem ne samo u Hrvatskoj stoga i ne čudi da se o njima dugo raspravljalo. Svi sudionici su se složili da je potrebno optimizirati liste a da dio odgovornosti trebaju preuzeti i pacijenti. Naime, boljom edukacijom pacijenata o njihovom utjecaju na liste čekanja napravio bi se veliki korak u poboljšanju trenutnog stanja. Kada bi pacijenti koji zbog bilo kojeg razloga ne mogu doći na svoj zakazani pregled o tome obavijestili nadležnu instituciju ista bi mogla na njihovo mjesto ubaciti nekog drugog i time smanjiti vrijeme čekanja za sve ostale pacijente.
Predsjednik UHP-a Marijo Drlje je ponudio prijedlog za optimizaciju liste za čekanje na način da se uspostavi politika obveznog javljanja pacijenata nekoliko dana prije pregleda u svrhu potvrde dolaska na isti.
Sudionici sastanka su predlagali i moguće ostavljanje simboličnog pologa od strane pacijenata da bi se osigurao njihov dolazak na pregled i da im se probudi svijest o tome kako se kreiraju liste čekanja i kako pacijenti mogu pomoći u unaprjeđenju istih.
Ministar Ostojić je upoznat i s radom našeg portala i idejama za daljnji razvoj u svrhu educiranja pacijenata, poboljšanja komunikacije na relaciji pacijent – liječnik i pružanja što kvalitetnijih informacija za sve čimbenike zdravstvenog sustava RH.