Marijo Drlje naš Osvrt na strategiju razvoja zdravstvenog sustava od 2012 do 2020. godine

Osvrt na strategiju razvoja zdravstvenog sustava od 2012 do 2020. godine

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3    Zagreb

Po iskustvima UHP-a u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS) svaka dosadašnja reforma donosila je sve gore i gore stanje na dostupnost prava na liječenje za bolesne koji nisu mogli dobiti zdravstvenu zaštitu u trenutku potrebe po odluci savjesnih, humanih i odgovornih zdravstvenih djelatnika. Da bi najavljena nova reforma uspjela potrebno je po nama u UHP-a učiniti sljedeće:

1. Po našem mišljenju sve je krenulo nizbrdo kada je dopušteno miješanje privatnog i javnog zdravstva, što bi se moglo smatrati TAJKUNIZACIJOM SJZS.
UHP-a predlaže:
– Donijeti žurno novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa u zdravstvu na svim razinama u SJZS.
– Strogo zabraniti miješanje privatnog i javnog zdravstva na svim razinama u SJZS. Hitno zaustaviti svaki mogući oblik tajkunizacije SJZS.
– Proglasiti zdravlje svih građana Republike Hrvatske općim dobrom.

2.Kao posljedica miješanja praksi javnog i privatnog u praksi javljaju se neiskorišteni kapaciteti u SJZS što generira LISTE ČEKANJA, rak rana SJZS
UHP-a predlaže:
– Odmah sve kapacitete u SJZS staviti u punu funkciju prije svega u drugoj smjeni i otvoriti konkurenciju u SJZS na način tko više radi da ima veću plaću i obrnuto.

3.Nemogućnost brzog ostvarivanja prava na drugo stručno mišljenje u SJZS , dok se za ovakve usluge otvaraju privatne ordinacije u kojima rade i liječnici iz SJZS. U praksi to izgleda tko ima novca plati i dobije brzu uslugu, a siromašni i bolesni moraju čekati i patiti. Radi se o teško oboljelima koji ne mogu čekati.
UHP-a predlaže:
– Hitno donijeti nove propise po kojima će se u roku od 7 dana moći ostvariti pravo na drugo stručno mišljenje u SJZS.

4. Limiti danas omogućavaju djelomični nerad u SJZS. Nažalost danas su propisi takvi da kada zdravstveni djelatnici ispune limite ostatak radnog vremena ne rade, jer ako rade preko limita biti će kažnjeni. Plaća se i nerad, zar ne?
UHP-a predlaže:
– Limite prilagoditi tako da djelatnici mogu raditi puno radno vrijeme i za to ih nagraditi većom plaćom.

5. Kodeks o dvosmjernoj komunikaciji, oboljelih prema zdravstvenom djelatniku i zdravstveni djelatnik prema oboljelom i članovima obitelji, predlažemo donijeti što prije.

6. Mi u UHP-a predlažemo što prije osnovati neovisno tijelo pri medicinskom fakultetu za rješavanje svih nesporazuma i sukoba između oboljelih i zdravstvenih djelatnika.

7. Mi u UHP-a predlažemo da se nikako ne smije donositi nekakva košarica zdravstvenih usluga jer bi to značilo dokidanje SOLIDARNOSTI, a većina građana se ne bi mogla kvalitetno liječiti. Sjetimo se samo košarice zdravstvenih usluga u stomatologiji, ginekologiji itd. Nadamo se da nije cilj ponavljati ovakve pogrešne poteze za zdravlje svih onih koji nemaju veza i novca.

8. Što prije uvesti e-naručivanje u cijelom SJZS.

9.Ukoliko otpori za realizaciju ovih prijedloga budu preveliki u tom slučaju neće pomoći Ministru ni nekoliko stotina tisuća eura po nama nepotreban trošak, (Je li cilj možda ušutkati krik siromašnih i bolesnih?) za PR i SPINOVE.
Mi u UHP-a predlažemo, raspisati Referendum i pitati građane Republike Hrvatske kakvo zdravstvo žele, a) solidarni javni zdravstveni sustav, ili b) privatni.

Predsjednik
Marijo Drlje dipl.oec.

0