Marijo Drlje mi iz UHP-a tražimo od ministra Ostojića, dajte mladima mogućnost zaposlenja

Ministre Ostojiću zašto ne date posla ovim školovanim mladim ljudima a stare koji imaju uvjete pošaljite u mirovinu.


Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3    Zagreb

Poštovani gospodine ministre Ostojiću

nažalost više od 1200 diplomiranih zdravstvenih djelatnika Vam poručuje, Ministre nama se uskraćuje jedno od naj elementarnijih prava, pravo na rad. Dakle, mladi školovani ljudi, koji su uložili puno truda i odricanja, u koje je uloženo puno ljubavi, truda i javnih sredstava, ne mogu se zaposliti u javnom solidarnom zdravstvenom sustavu (SJZS). Evidentno je da istovremeno zdravstveni djelatnici koji su ispunili uvjete za starosnu mirovinu 65 godina do krajnjih granica odgađaju ustupanje mlađim kolegama.

Argument da nemaju zamjene još jasnije govori da oni čim prije trebaju otići jer nisu odgojili adekvatne zamjene, a to su bili dužni kao voditelji, a zasigurno poradi moralnih načela koje bi moralo biti na prvom mjestu u tom zvanju. Umjesto pokude sustav omogućava nagradu! Očito je da hitno treba pomladiti kadar u našem zdravstvenom sustavu. Dakako to ne može ići preko noći, ali ako se ne krene već danas zapošljavanje mladih, sutra će već bit neminovna katastrofa našeg zdravstvenog sustava. Mladi su oduvijek bili nosioci napretka, valjda taj aksiom ne moramo dokazivati! Udruga hrvatskih pacijenata stoga smatra da bez ikakve iznimke sve koji su ispunili zakonske uvjete za starosnu mirovinu, (65 godina starosti) treba po sili zakona umiroviti. Dakako, veliko iskustvo onih koji odu u mirovinu nikako ne treba podcijeniti, tamo gdje se realno pokaže obostrana želja, ostaviti mogućnost volontiranja.

Otvaranje prostora za zapošljavanje mladih zdravstvenih djelatnika će biti impuls za mlade kolege željne dokazivanja i usvajanje novih znanja koje će onda rado vraćati svojem solidarnom javnom zdravstvenom sustavu koji im omogućuje jasnu perspektivu. Ovako ih, htjeli to priznati ili ne , besplatno obrazovane za nove poslodavce, zapravo tjeramo van zemlje. Zar nije to uludo trošenje zajedničkog novca, a zdravstvena skrb sve više opada. I na kraju Vas pitamo jesu li perspektiva SJZS da rade oni koji su stekli uvjete za starosnu mirovinu a da mladi školovani ljudi sjede doma nezaposleni.

Mi u UHP smatramo da svi stariji od 65 godina idu po sili Zakona u zasluženu mirovinu a na taj način se otvara i mogućnost zaposlenja školovanih mladih ljudi. Poštovani Ministre, pitamo Vas jesu li točna naša saznanja u UHP da sustav ? nose? mladi i oni u srednjim godinama a ne šezdesetpetogodišnjaci koji su stekli uvjete za starosnu mirovinu a kojima se produljava radni vijek i do sedamdesete. Ako nema novca za sve predlažemo dajte prednost mladima koji su budućnost SJZS.

S poštovanjem
Predsjednik
Marijo Drlje dipl.oec.

0