Marijo Drlje mi iz UHP-a smo predložili Okrugli stol o sivoj ekonomiji u zdravstvenom sustavu!

Siva ekonomija. Svi sve znaju u zdravstvenoj vlasti o sivoj ekonomiji ali ništa ne poduzima.


Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3   Zagreb
UHP/12-10 U Zagrebu, 8. ožujka 2012-


MINISTARSTVO ZDRAVLJA
n/p ministra, prof.

dr. sc. Rajko Ostojić, dr. med.

Poštovani,
slobodni smo predložiti Vam zajedničku tribinu ‘Okrugli stol’ u organizaciji Udruge hrvatskih pacijenata i Ministarstva zdravlja, na temu: ‘siva’ ekonomija u zdravstvenom sustavu.
U UHP-a sve češće i to usmeno, javljaju se oboljeli koji koriste usluge u zdravstvenom sustavu koje se direktno iz džepa plaćaju i za to ne dobivaju račune.
Pacijenti ne smiju napisati pritužbu, nemaju dokaza gdje su se liječili jer nisu dobili račun.
Vrlo često nastaju neugodne situacije, ponekad i sukobi.
Pacijenti nam pričaju da se to najčešće događa u ordinacijama gdje je dopušteno miješanje praksi. U ordinacijama gdje je dopušteno miješanje praksi, nije nam poznato u koje vrijeme zdravstveni djelatnik radi javno a u koje vrijeme radi privatno . Pitamo Vas je li dopušteno u istim ordinacijama istovremeno raditi privatno i javno zdravstvo?
Želimo istaći da većina građana Republike Hrvatske nije u mogućnosti pratiti što im zdravstveni djelatnik preporuča jer nisu stručni i ne mogu odlučivati o načinu svog liječenja već to zahtjevaju s povjerenjem od zdravstvenih djelatnika. Je li moguće da tu postanemo ‘kokoške za čerupanje’ ?
Predlagač ovoga zakona ili nije znao ili nije htio znati da većina građana Republike Hrvatske nije stručna u području zdravstva pa tako ne može ni odlučivati. Je li predlagaču ovog zakona bio cilj razvijanje sive ekonomije u zdravstvenom sustavu?
Je li možda predlagač ovog zakona o miješanju praksi imao za cilj da svaki osiguranik kada odlazi u ordinaciju gdje je dopušteno miješanje praksi sa sobom mora imati jednog vrhunskog odvjetnika i liječnika da mu tumači zakon na što ima pravo a na što nema pravo?
Nažalost mi danas ne znamo u koje vrijeme zdravstveni djelatnici u ordinacijama u kojima je dopušteno miješanje praksi u koje vrijeme radi privatno a u koje vrijeme javno zdravstvo.
Uglavnom saznamo da nam je rađeno privatno kad traže da platimo iz džepa i za to ne dobivamo račune. Svaki dan nam dolaze ljudi i pričaju usmeno o ovom problemu. Kada tražimo da nam to napišu, odgovaraju nam ne smijemo nemamo nikakvih dokaza jer nismo dobili račune?
Želite li Vi stvarno prepoznati ovaj veliki problem u svakodnevnom životu oboljeli.?
Problem zaista postoji, svi su upoznati s njim i svi odgovorni šute, ništa ne poduzimaju a oboljeli trpe!
Mi u UHP-a smatramo da je ovaj problem vrlo lako riješiti a to znači da se strogo mora odvojiti javno od privatnog zdravstva i kada pacijent odlazi u privatnu ordinaciju zna da mora platiti i za to dobiti račun. Predlažemo da se svaki račun koji ima pacijent na neki način ‘nagradi’, na ovaj način u proračun bi se slijevalo više sredstava a siva ekonomija bitno smanjila Nadamo se da će volja za rješavanjem ovog problema nadjačati DEMAGOGIJU proteklih godina.
Ukoliko ste zainteresirani za ovu temu kroz razgovor možemo dogovoriti sve pojedinosti.
Udruga hrvatskih pacijenata predlaže da se tribina održi u što skorijem vremenu da bi zajedno što lakše objasnili građanima Republike Hrvatske sve posljedice ‘sive ekonomije’ u zdravstvenom sustavu.
Nakon usklađivanja datuma zajednički bi pozvali sve udruge iz područja zdravstva i predstavnike medija da bi informacija o temi u što širem odjeku bila dostupna javnosti.

U očekivanju odgovora, želimo Vam obilje zdravlja i stojimo Vam na raspolaganju.
S poštovanjem
PREDSJEDNIK
Marijo Drlje, dipl.oec.

0