Marijo Drlje. Javno pismo prof. dr. sc. Rajku Ostojiću, ministru zdravlja. Predlažemo Vam pogledajte film oskarovca Michaela Moora.

Film oskarovca Michaela Moora o američkom zdravstvenom sustavu

Poštovani,
28. siječnja 2012 godine na drugom programu HTV-a u 20.00 sati, prikazan je dokumentarni film SICKO (bolesno) iz 2007.godine , oskarovca Michaela Moora. Film govori koliko je bolesno biti obespravljen zbog vladine politike spram zdravstvene zaštite?
Kako ta ista zdravstvena politika može ubiti svaku nadu u životnu radost sve negdje do osamdesete ako osoba ima sreće da poživi tako dugo? Hvala HTV-u na ovom filmu.
Poštovani Ministre molimo Vas učinite sve da sačuvamo naše opće dobro- solidarni javni zdravstveni sustav.
Molimo Vas u ime života i dostojanstva u bolesti i umiranju zaustavite tajkunizaciju i ‘amerikanizaciju’ solidarnog javnog zdravstvenog sustava.
Molimo Vas donesite novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa na svim razinama u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu – općem dobru svih građana Lijepe naše. Odvojite strogo javno od privatnog zdravstva.
U listopadu 2011. godine napisao sam knjigu ‘Krik solidarnosti, kome smeta opće dobro solidarni javni zdravstveni sustav’. U knjizi više nas piše o sve manje dostupnom pravo na liječenje po odluci savjesnih odgovornih liječnika.
Gledajući film SICKO jako smo se uplašili i zabrinuli za budućnost solidarnog javnog zdravstva.
Zdravlje ne smije postati roba i biti na ‘polici’ pa tko ima novca neka kupi i liječi se, a tko nema novca neka pati i čeka zakon biologije?
Molimo Vas ukoliko ovo niste u mogućnosti osigurati bolesnicima iz bilo kojih razloga, raspišite referendum i pitajte građane kakvo zdravstvo žele: solidarno, javno ili privatno. Odluka građana olakšat će Vam donošenje pravilne odluke, a samim time služiti ćete građanima. Imate povijesnu priliku.Molimo Vas nemojte je propustiti.

Marijo Drlje, dipl. oec